Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

3ο Μνημόνιο και Γεωργικός Τομέας, ένα σύντομο «brain drain»

3ο Μνημόνιο και Γεωργικός Τομέας,
ένα σύντομο «brain drain»


Του
Σταμάτη Λ. Σεκλιζιώτη
Γεωπόνου (ΑΠΘ) – Δρα Αρχιτέκτονα Τοπίου
(MPhilPhD Birmingham UK)
Πρώην Β Γεωργικού Ακολούθου FAS/USDA (*)


(*) O Δρ Σ. Σεκλιζιώτης μεταξύ άλλων διακρίσεων, έχει τιμηθεί δύο φορές (2002 και 2009) με τα Βραβεία Αριστείας για το Αγροτικό Ρεπορτάζ (Honorary Awards «Excellence in Reporting») του Υπ. Γεωργίας των ΗΠΑ, USDA




Ποιοι θα επωφεληθούν και ποιοί θα χαίρονται από μια «βαριά φορολογική επιδρομή» κατά του πρωτογενούς τομέα και των αγροτικών κοινωνιών της Ελλάδας η οποία αναμένεται να προκαλέσει σημαντική συρρίκνωση της εγχώριας παραγωγής αγροδιατροφικών προϊόντων και βαθμιαία «εκδίωξη» των πληθυσμών της Ελληνικής Υπαίθρου; :

A. ΟΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΕΚΤΟΣ ΧΩΡΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΥΞΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ:

ΓΑΛΛΙΑ:  (τυριά, γάλατα, κρέατα μοσχαρίσια και χοιρινά, κρεατοσκευασματα, καλαμπόκι κτηνοτροφικό, μαλακό και σκληρό σιτάρι, τυποποιημένα τρόφιμα, δαμάσκηνα, κρασιά, ζάχαρη, προτηγανισμένες πατάτες, ζώντα ζώα, κλπ)
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: (κρέατα χοιρινά και μοσχαρίσια, παράγωγα σφαγίων, φυτικά και ζωικά λίπη, σιτηρά αλευροποιίας, άλευρα, γάλακτοκομικά, κρεατοσκευασματα, αυγά, τυποποιημένα προϊόντα, κρασιά, μπύρες, χυμοί, διάφορες πρώτες ύλες βιομηχανίας τροφίμων, γλουτένη, ζαχαρώδη, κλπ)
ΟΛΛΑΝΔΙΑ: (γαλακτοκομικά, όλα τα κρέατα, ψάρια, μπύρες, ζωοτροφές, ανθοκομικά, νωπά και καταψυγμένα λαχανικά, πατάτες, σπορέλαια, κλπ)
ΙΤΑΛΙΑ: (πουλερικά, φρούτα, λαχανικά, βοδινά κρέατα και κρεατοσκευάσματα, είδη φυτωρίου, βιολογικά προϊόντα, μπανάνες, κρασιά, κλπ)
ΔΑΝΙΑ: (κρέατα, γαλακτοκομικά, λευκά τυριά που τα αποκαλούν «φέτα»…., ψάρια, ιχθυάλευρα, κλπ)
ΙΣΠΑΝΙΑ: (χοιρινό, κριθάρια και άλλες ζωοτροφές, φρούτα, κρασιά, λάδι, ξηροί καρποί, λοιπά τυποποιημένα)
ΒΑΛΚΑΝΙΑ: (τυριά, πρόβειο κρέας, ζώα, λαχανικά, σιτηρά και όσπρια, όλα δεύτερης ποιότητας)
ΡΩΣΙΑ: (σιτάρι, καλαμπόκι, σμιγός, γουνοδέρματα, ψαρικά, ξυλεία, κλπ)
ΗΠΑ: (Σόγια Γενετικά Τροποποιημένη, Σόγια συμβατική, λοιπές ζωοτροφές, πρώτες ύλες για την βιομηχανία τροφίμων, τυποποιημένα τρόφιμα, φιστίκια, αμύγδαλα, όσπρια, αποξηραμένα φρούτα, άλευρα, κλπ)
ΤΟΥΡΚΙΑ: (φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, όσπρια, αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά, αρωματικά φυτά, κλπ)
ΒΡΑΖΙΛΙΑ & ΑΡΓΕΝΙΝΗ: (σόγιες, κρέατα, ζωοτροφές, πουλερικά, σπορέλαια, λεμόνια, λοιπά)
ΚΙΝΑ & ΙΝΔΙΑ: (αράπικο φιστίκι με ή χωρίς κέλυφος, όσπρια, σόγια, μπαχαρικά, πρώτες ύλες βιομηχανίας τροφίμων, κλπ)

B.    ΟΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΕΝΤΟΣ ΧΩΡΑΣ:

·         ΕΙΣΑΓΩΓΕΙΣ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ
·         ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
·         ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ & ΕΓΧΩΡΙΕΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ (αλυσίδες σούπερ μάρκετ)
·         ΔΙΚΤΥΑ ΜΕΣΑΖΟΝΤΩΝ
·         ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ & ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
·         ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΙ
Γ.     ΖΗΜΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ:

·         Έλληνες αγρότες και εργαζόμενοι στον πρωτογενή τομέα
·         Έλληνες Καταναλωτές
·         Προμηθευτές αγροεφοδίων
·         Οι ελληνικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων (μείωση παραγωγής σημαίνει μείωση εξαγωγών, μείωση εσόδων για τον ιδιωτικό τομέα και για τα δημόσια ταμεία)
·         Τα κρατικά έσοδα (με την συρρίκνωση του αγροτικού τομέα αναμένεται και πτώση δημόσιων εσόδων λόγω αύξησης φορολογικών συντελεστών, του ΦΠΑ και της έξαρσης της φοροαποφυγής).



Δ. Η ΛΥΣΗ σε 20 σημεία:

Η λύση μπορεί να περιέχεται σε μια εναλλακτική αγροτική πολιτική που θα:
1.    αναδιαρθρώσει και επιτέλους θα «αποκομματικοποιήσει» το ΥΠΑΑΤ εκ βάθρων, περιορίζοντας τη διοίκηση «αξιοκρατικά» σε μικρό, λειτουργικό και αποδοτικό μέγεθος, με πλήρη μηχανοργάνωση και με την μέγιστη δυνατή συγχώνευση αριθμού Δ/σεων στέλνοντας το υπόλοιπο επιστημονικό προσωπικό στην ύπαιθρο να ασκεί το λειτούργημα των Γεωργικών Εφαρμογών σε συνεργασία ή και με ένταξή τους στους ΟΤΑ


2.    Αξιοποίηση του θεσμού των Δ/σεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής σε επίπεδο Περιφερειών αλλά και Δήμων με δημιουργία Αγορών των Αγροτών, οργάνωση γραφείων Γεωργικών Εφαρμογών (κατά το Αμερικανικό Extension Service), μικρών κέντρων ενημέρωσης και επιμόρφωσης και τοπικών Εργαστηρίων ανάλυσης και έλεγχου ποιότητας, και τον απαραίτητο εξοπλισμό και μέσα στην υπηρεσία των Ελλήνων Αγροτών και των Οικογενειών τους.  
3.    Να εξεταστεί σοβαρά μια πιθανή (αναγκαία) μετακίνηση (αποκέντρωση) των κεντρικών Υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ στην Θεσσαλία ή τη Μακεδονία και κλείσιμο του «ιστορικά βρομερού» κτιρίου της Αχαρνών
4.    Άμεση και χωρίς χρονοτριβή επάνοδο της Δασικής Υπηρεσίας στο ΥΠΑΑΤ, του ΕΦΕΤ, της Αλιείας, και όλες οι αρμοδιότητες Αγροτικού Εμπορίου με ορισμό εκπροσώπων σε μεγάλες ξένες Πρεσβείες για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων και συμφερόντων (θεσμός Γεωργικού Ακολούθου).
5.    Εκρίζωση κάθε νοοτροπίας «κρατισμού» και αδράνειας στους χώρους εργασίας των Υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ και στην Περιφέρεια, δραστική μείωση και τελική απαλλαγή από το περιττό προσωπικό μέσα από πολιτικές που θα διασφαλίζουν «αξιοπρεπές μηνιαίο εισόδημα» σε όσους αποχωρούν…!!
6.    Πλήρη αφαίρεση αρμοδιοτήτων Φυσικού Περιβάλλοντος, Υδατικής Οικονομίας και Πόρων από το ΥΠΕΚΑ και ενσωμάτωση τους σε ένα νέο, διευρυμένο και αναδιαρθρωμένο ΥΠΑΑΤ κατά το Βρετανικό Πρότυπο (Department for Environment
Food & Rural Affairs)
 
7.    Επανεξέταση των θέσεων της χώρας απέναντι στα κανονιστικά πλαίσια και διατάξεις της ΚΑΠ και του ΠΟΕ μέσα από πυκνό χρονοδιάγραμμα διαπραγματεύσεων με κοντινή ημερομηνία λήξης από ειδική ομάδα Ειδικών (ευχόμαστε όχι κομματικών), γεγονός που καμία διοίκηση του ΥΠΑΑΤ μέχρι σήμερα και κυρίως στην περίοδο της κρίσης δεν τόλμησε να προσεγγίσει λόγω «ιδιαιτερότητας» της θέσης της χώρας συγκριτικά με άλλα Κράτη Μέλη.
8.    Παρεκκλίσεις από τα δασμολόγια και επιστροφή σε πολιτικές προστασίας της εγχώριας παραγωγής για συγκεκριμένη χρονική περίοδο και μετά από συνεννόηση με την Επιτροπή και τα Όργανα της ΕΕ.  
9.    μια πολιτική που θα στοχεύει σε υψηλή ποιοτικά παραγωγή,
10. σε αυτάρκεια προς κάλυψη των αναγκών του ντόπιου πληθυσμού και του αυξανόμενου τουρισμού (τα 25 εκατομμύρια ετήσιου τουρισμού αποτελούν σοβαρό επιχείρημα προς τις ΚΑΠ των Βρυξελλών για υποκατάσταση των εισαγωγών από αυξημένες ντόπιες παραγωγές τροφίμων)  
11. σε ποιοτικές εξαγωγές με προϊόντα ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) και γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ) και μέσα από προωθούμενες συμβολαιακές καλλιέργειες.
12. σε ενίσχυση των νέων αγροτών και κτηνοτρόφων επιμορφώνοντας τους τεχνικά, περιβαλλοντικά και κυρίως «επιχειρηματικά και εμπορικά» με στόχο την μείωση των δαπανών παραγωγής και αύξηση των κερδών των εκμεταλλεύσεων χωρίς να βλάπτεται η ποιότητα (συμβατικών και βιολογικών καλλιεργειών)..
13. Κλιμάκωση της φορολογίας με φοροαπαλλαγές αλλά και δίκαιη φορολόγηση όσων παράγουν και έχουν κέρδη (επιβραβεύοντας το κέρδος και όχι πολεμώντας το)
14. Τόνωση, στήριξη και «νεκρανάσταση» της Ελληνικής παραγωγής αγροτικών εφοδίων και υπηρεσιών (μηχανήματα, λιπάσματα, φάρμακα, ζωοτροφές, φυτικό και ζωικό γενετικό υλικό, ενέργεια, φυτοπροστασία, έγγειες βελτιώσεις, αντιμετώπιση ζωονόσων και φυσικών καταστροφών)
15. Ενίσχυση της αγροτικής έρευνας με αναδιάρθρωση των Ιδρυμάτων (σε μικρά και λειτουργικά, κλείσιμο των μη απαραίτητων ή συνένωσή τους με συγγενή στην ίδια περιοχή), με στοχευόμενα προγράμματα «υποκατάστασης των εισαγωγών» όλων των ειδών αγροεφοδίων κάνοντας χρήση της πλούσιας ελληνικής αγροτικής βιοποικιλότητας και της γνώσης που έρχεται από αγροτικά προηγμένες χώρες (Ολλανδία, ΗΠΑ, Γαλλία, κλπ)
16. Ενισχύσεις και Επενδύσεις με στροφή στο φυσικό αέριο, το βιοντήζελ και την βιοαιθανόλη και την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από αγροτικά απόβλητα και παραπροϊόντα, επέκταση της κομποστοποίησης, και της παραγωγής λιπασμάτων και ζωοτροφών από την ίδια την εκμετάλλευση (σύστημα “feeds on farm”) με σκοπό την μερική ή και ολική απεξάρτηση και μείωση του κόστους παραγωγής γαλακτοκομικών και κρέατος.
17. Προώθηση της βοοτροφίας στη χώρα μας σε βιοκλιματικά κατάλληλες ζώνες με ντόπιες και ξενικές φυλές καλά προσαρμοσμένες στο πλαίσιο ενός «χωροταξικού σχεδίου για την ελληνική αγροτική γη και τα βοσκοτόπια της» (Χάρτες καταλληλότητας και χωροθετηση δραστηριοτήτων του πρωτογενή τομέα με κριτήρια βιοκλιματικά και εδαφολογικά, παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων, προσαρμοστικότητας νέων καλλιεργειών, ζήτησης των αγορών σε ετήσια και μακροπρόθεσμη βάση, κλπ)..
18. Ανάκαμψη της δενδροκομίας που χάθηκε (αχλάδια, δαμάσκηνα, μήλα, φιστίκια, καρύδια, φουντουκιές, μικρά φρούτα κλπ)
19. Εφόσον εφαρμοστεί ο κώδικας βιβλίων και στοιχείων, να διευκρινιστεί επακριβώς ποιες δαπάνες θα είναι επιλέξιμες και θα καταγράφονται στα έξοδα (π.χ. ενοίκια, ανταλλακτικά, καύσιμα, ρεύμα, αγορές εφοδίων, τηλέφωνα, απώλεια φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, λοιπά αναλώσιμα, έξοδα λογιστή και μετακίνησης εκτός βάσης, συντήρηση εγκαταστάσεων και υποδομών, συνδρομές σε Ενώσεις και Συλλόγους, κρατήσεις υπέρ τρίτων, κ. ά. Η κρατική απαίτηση δεν είναι πάντοτε «ειλικρινής» ως προς τις επιλέξιμες δαπάνες…, μειώνει «δραματικά» τις επιλέξιμες δαπάνες και τα παραστατικά, κατά σύστημα, ώστε στην εξίσωση έσοδο-έξοδα= να βγαίνει όσο γίνεται περισσότερη «φορολογητέα ύλη»….!!!!
20. Να εξαιρεθούν κάθε είδους επιδοτήσεις και ενισχύσεις από την φορολογία στον αγροτικό τομέα και οπουδήποτε (οι πόροι αυτοί προέρχονται από συνεισφορές των πολιτών, των επιχειρήσεων και των προϋπολογισμών των Κρατών Μελών και από Έσοδα εντός της Κοινότητας που έχουν ήδη φορολογηθεί στην πηγή….!!!).

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Δεν χρειαζόμαστε μόνο αλλαγές πολιτικής, αλλά και αλλαγή διαχειριστών μιας νέας πολιτικής με γνώση, αξιοκρατία, ικανότητες και επιδόσεις έμπειρου manager. Οι κομματικοί φίλοι, εσωτερικοί υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΑΑΤ ή και εξωτερικοί «φίλοι» και «βουλευτές» πολιτικοί που ανέλαβαν κατά καιρούς τον Γεωργικό Τομέα, ιστορικά έκλεισαν τη θητεία τους χωρίς να έχουν να παρουσιάσουν σημαντικό έργο, τέτοιο που να το θυμάται ο απλός πολίτης ή ο αγρότης με την καλύτερη διάθεση….. Κάποιες καλές εξαιρέσεις πάντα ξεχωρίζουν, αλλά δυσάρεστα ελάχιστες.
Ο Αγροτικός Τομέας δεν μπορεί να «θεραπευθεί» και να αποδώσει με τη σημερινή διάρθρωση και τις νοσηρές νοοτροπίες δεκαετιών (συνδικαλιστικές, λούφας, ημιμάθειας, αδιαφορίας, ανευθυνότητας και φόρτωσης ευθυνών στις πλάτες των πολύ ολίγων εργατικών της δημόσιας διοίκησης….). Τα νοσήματα αυτά κυριαρχούν και χρονίζουν ανέγγιχτα στη διοίκηση, στον αγροτικό (αγροτοπατερικό) κόσμο, στους επαγγελματικούς φορείς των γεωτεχνικών και πολύ λιγότερο στο εμπόριο και στη μεταποίηση…!!!

Η παραγωγική και ανταγωνιστική Γεωργία είναι η καρδιά της εθνικής μας οικονομίας και η επιβίωση της Ελληνικής υπαίθρου, του Τοπίου και των Παραδόσεων. Κρύβει τεράστιο πλούτο και υπόσχεται το μέλλον προς όφελος όλων μας, αρκεί να συνειδητοποιήσουμε το περιεχόμενο, την κοινωνική και οικονομική της αξία και να υπάρξει (επιτέλους) μια σοβαρή πολιτεία που θα την αξιοποιήσει ως πολύτιμο και ανανεώσιμο φυσικό πόρο και να τον διαφυλάξει…!!!.         


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου