Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

To 3o Αυτοδιαχειριζόμενο Πάρκο Τσέπης της Αθήνας είναι εδώ!


To 3o Πάρκο Τσέπης της Αθήνας ειναι εδώ!


Στο τελευταίο pocket park της σεζόν, η ομάδα green των Atenistas, έβαλε τα «μηχανάκια» της να δουλέψουν στο φουλ! Είχε κίνητρο όμως: μέσα σε 12 ώρες έπρεπε να παραδώσει σε 140 παιδιά ένα οικόπεδο έκτασης σχεδόν ενός στρέμματος για να το χαρούν ως το νέο τους πάρκο. Η γωνία Φερών & Φυλής είχε σταματήσει εδώ και ένα χρόνο να θυμίζει την επί δεκαετίες εικόνα εγκατάλειψης (η περσινή μας δράση στον ίδιο χώρο http://atenistas.org/2012/06/25/feron/).


Σχέδια και ιδέες υπήρχαν στην ομάδα για άλλες γειτονιές, η Φερών όμως νιώσαμε ότι άξιζε κι άλλη φροντίδα – άλλη μια ευκαιρία, ας το πούμε έτσι. Κι αυτό γιατί από την πρώτη στιγμή οι κάτοικοι και τα παιδιά τους αγκάλιασαν το πάρκο και το έκαναν δικό τους. (Να σημειωθεί ότι, παρόλο που ένα χρόνο τώρα έχει χαθεί στη γραφειοκρατία η αίτηση για σύνδεση του οικοπέδου με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ, οι γείτονες διαχειρίζονται μόνοι τους το χώρο και έχουν υιοθετήσει όσα δέντρα και φυτά φυτεύτηκαν κατακαλόκαιρο με αποτέλεσμα να μην αφήσουν κανένα τους να ξεραθεί).

Ναι, μια τέτοια γειτονιά άξιζε ένα νέο σχέδιο που θα «πατούσε» στο παλιό και θα το εμπλούτιζε με νέα στοιχεία: πολύχρωμες ζωγραφιές στους τοίχους, καινούρια παιχνίδια, φυτά για περισσότερη σκίαση, επιπλέον παγκάκια για ξεκούραση και καλύτερης ποιότητας χώμα και χαλίκι.
Η προσμονή από τη γειτονιά ήταν μεγάλη, η αγωνία μας ακόμα μεγαλύτερη και την ημέρα της δράσης επικράτησε παν-ζουρ-λισμός! – 50 πιτσιρίκια έτρεχαν ασταμάτητα στους παλετοδιαδρόμους, χοροπηδούσαν πάνω στα λάστιχα, ανεβοκατέβαιναν στις κούνιες και τραμπάλες, βοήθησαν όμως και στην κατασκευή του πάρκου και έμαθαν να φυτεύουν λουλούδια και αρωματικά φυτά.

Στην υπερ-προσπάθεια αυτή, είχαμε δίπλα μας την ομάδα creativa που δημιούργησε το πιο χρωματιστό φόντο για τα πιο λαμπερά παιδικά χαμόγελα και μια πληθώρα υποστηρικτών που πίστεψαν στο πρότζεκτ και μας βοήθησαν πέρα από κει που μπορούσαν οι δυνάμεις μας. Σε όλους αυτούς αξίζει ένα τεράστιο ευχαριστώ: στις εταιρείες European Dynamics, Tritoxo, Kleos, Τεχνοχρωμ, Chep, Heel, Kettler που με δικά τους έξοδα αγοράστηκε εξοπλισμός παιδικής χαράς, ο πύργος, έξτρα κούνιες, το χώμα, το χαλίκι και λοιπά μικρά έξοδα, την υποδιοικήτρια του ΙΚΑ κ. Τριανταφυλλίδη για τη συνεργασία, την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, τη Mystic Pizza για τα κεράσματα,και τέλος φυσικά στα παιδιά και τους δασκάλους του Απολλώνιου Ωδείου που μας παρουσίασαν μουσικές και τραγούδια από όλο τον κόσμο.

Γνωστή πλέον η συνταγή για την κατασκευή ενός αξιοπρεπούς αστικού πάρκου: απλός σχεδιασμός, διάθεση και ομαδικότητα στο φουλ, επανάχρηση ανακυκλούμενων υλικών (παλέτες, λάστιχα) και ένα επαρκές budget για έτοιμο εξοπλισμό παιδικής χαράς και να ποσο εύκολα γίνεται. Προσεχώς τα επόμενα λοιπόν!



υγ.: Το καλύτερο για το τέλος: Την επόμενη βδομάδα, όταν πήγαμε στο πάρκο για μερικές τελικές πινελιές, μιλήσαμε με τα παιδιά και μας είπαν ότι ο δάσκαλός τους τα φέρνει από πέρσι και κάνουν το μάθημα Ιστορίας στη Φερών!!















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου